linneaspsykologi.blogg.se

lewin förändring modell

Publicerad 2016-04-18 17:33:56 i Allmänt,

Steg-1 - hur att bli motiverad till förändring (tina upp - unfreezing)

Detta steg i förändringsprocessen bygger på teorin att mänskligt beteende baserar sig på tidigare lärdomar och kulturella influenser. Förändring kräver att man lägger till nya krafter för att nå förändring eller att man tar bort några de av befintliga faktorerna som stödjer bevarandet av invant beteende. Denna upptiningsprocess har tre underliggande processer som relaterar till beredskap och motivation för förändring.

  •   Avbekräftande av nuläget, när nuvarande förhållanden leder till missnöjdhet, som att t.ex. att inte lyckas med några personligt satta mål. Men, ju större gapet är mellan vad man TROR och vad som behövs TRO, för att förändring ska inträffa, ju större är risken att den nya informationen kommer att ignoreras.

  •   Tidigare tankar, som nu börjar ses som felaktiga, skapar överlevnadsoro. Men, detta kanske inte är tillräckligt för att initiera förändring om oro för nya lärdomar (inlärningsoro) finns.

  •   Inlärningsoro startar försvarsmekanismer och motstånd, beroende på smärtan av att behöva lära sig av med vad som tidigare var totalt accepterat. Tre faser uppkommer som reaktion på inlärningsoro:
    förnekelse

    frånskyllning & peka-på-andra manövrerande och förhandlande

    Det är nödvändigt att förflytta sig förbi de möjliga orosmolnen för att förändringen ska kunna avancera. Det kan nås genom att antingen få överlevnadsoron att bli större än inlärningsoron, eller helst, att inlärningsoron minskas.

    Steg-2 - ändra vad som måste ändras (change)

    Så snart tillräcklig missnöjdhet uppstår med nuvarande situation och en riktig önskan att förändra finns, är det nödvändigt att identifiera exakt vad som måste ändras. Tre möjliga effekter av att ta in ny information är

    ord får en ny eller utökad mening
    begrepp tolkas i ett bredare sammanhag
    värderingen när ny information mottages har ändrats

    En kortfattad översiktlig syn på det nya läget krävs för att se gapet mellan det befintliga läget och det nya föreslagna läget. Aktiviteter som hjälper själva förändringen inkluderar att imitera förebilder och att se efter egna lösningar genom inlärning med försök-misslyckande-metoden (trial- and-error).

    Steg-3 - att få förändring att bli permanent (refreeze)

    Bekräftelsen är det slutliga steget när nya beteenden blir vanliga och vardagliga, vilket inkluderar att utveckla en ny självbild och identitet och att finna nya mellanmänskliga förhållanden. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela