linneaspsykologi.blogg.se

vbhjk

Publicerad 2016-04-13 21:29:50 i Allmänt,

ARBETSMILJÖ
ARBETSMOTIVATION
 
STRESS

PSYK-KONTRAKT OSV

Arbetsrelaterade attityder

GRänslöst arbete 
Anställningsotrygghet
 

Beskriv Kurt Lewins trestegs modell till förändring. 

 

1. Första steget i rekryteringsprocessen är arbetsanalys. På senare år har det blivit mode att använda sig av kompetensanalys (competency analysis). Beskriv kompetensanalysmetoden. 

3. Arbetstillfredsställselse och engagemang är två arbetsrelaterade attityder. Beskriv dessa två

4. Redogör vad det gränslösa arbetet (bounderless) och proatean karriär samt dess konsekvenser för individen. 

5. På en arbetsplats kan synen på den enskilde individens anställning förstås både ur ett individ- och ett organisationsperspektiv. Förklara dessa olika synsätt genom att jämföra och förklara begreppen ”formella kontrakt” respektive ”psykologiska kontrakt”. 

6. Beskriv Karaseks krav-kontroll och stödmodellen.

5. På en arbetsplats kan synen på den enskilde individens anställning förstås både ur ett individ- och ett organisationsperspektiv. Förklara dessa olika synsätt genom att jämföra och förklara begreppen ”formella kontrakt” respektive ”psykologiska kontrakt” 

 

8. Beskriv vetenskaplig definition av begreppet stress (1p). Vad anges som vanliga stressframkallande faktorer (stressorer) i arbetsllivet? (1p) Beskriv individuella och organisatoriska strategier för att hantera stress (d.v.s vad individen respektive organisationen kan vidta för åtgärder) (1p). Vilka strategier är mest effektiva och varför? (1p) 

 

9. Inom motivationsteorierna finns behovsteorier, förväntasteori, rättviseteori, målstyrningsteori, mål- och självreglering, intern och extern motivation (räknas som en teori). Redogör för tre valfria motivationsteorier. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela