linneaspsykologi.blogg.se

Operant vs klassisk betingning.

Publicerad 2015-10-16 12:38:24 i Allmänt,

Klassisk betingning: När vi lär oss något genom inlärningssättet klassisk betingning så lär vi oss att associera två olika stimuli med varandra och det gör att det ena stimulit börjar skapa en viss respons hos oss som från början endast härstammade från det andra stimulit. Exempelvis så kan vi koppla ihop doften av popcorn med filmkvällar och fredagsmys (om vi flera fredagar i rad äter popcorn) vilket gör att doften av popcorn skapar en känsla av glädje hos oss som från början endast framkallades av filmkvällarna.

Pavlovs hundar:
Det matspjälkningsexperimenten handlade om var hur mycket saliv hundar producerar då de presenteras för olika sorters hundmat. Den slumpmässiga upptäckten som Pavlov gjorde var att hundarna efter ett tag började att producera saliv långt innan de faktiskt fick maten, ibland redan då experimentledaren kom in i rummet. Pavlov ville undersöka sin observation ytterligare och utförde därför experiment där han strax innan han gav hundarna mat lät dem höra ett speciellt ljud, en ton. Efter att ha upprepat detta några gånger började hundarna att producera saliv när de hörde tonen trots att de inte erbjöds mat. Så vad hade Pavlov åstadkommit med detta experiment? Jo han fick hundarna att associera stimuli 1 (mat) med stimuli 2 (tonen) och därför skapade stimuli 2 (tonen) en respons (salivering) hos hundarna som tidigare endast utlösts av stimuli 1 (mat). Han skapade alltså en beteendeförändring hos hundarna genom att utsätta dem för en regelbunden miljöpåverkan.
 
Operant betingning:
Skinner fick inspiration från watson och pavlov. Handlar om konsekvensen, vad som händer efter det att man gör något.
 

Klassisk betingning har med reflexer att göra. Operant betingning handlar om målinriktat beteende (göra något för att uppnå ett eller annat).

 

Klassisk betingning handlar om reflexer. Dessa reflexer utlöses och kan inte styras av individen. Reflexerna är lika för alla inom samma art och kan inte förändras. De påverkas inte av konsekvenserna beteendet får. 

Operant betingning handlar om inlärning av ett beteende som är ”målinriktat” och viljestyrt, där individen gör något för att uppnå ett eller annat ( t ex sätter sig för att få en godbit). Operant beteende styrs av konsekvenserna beteendet får där vi ser mer av beteenden som förstärks och mindre av beteenden som bestraffa

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela