nervcell
Nervcellen
Hela det centrala nervsystemet består av cirka 100 miljarder nervceller och olika typer av stödjeceller. Det är nervcellernas förmåga att föra vidare signaler som gör dem så speciella. Impulserna i hjärnan leds elektriskt i nervcellsutskotten och kemiskt mellan de olika cellerna. Den elektriska signalen förflyttar sig i nervcellen med hjälp av olika elektriskt laddade joner som åker in och ut ur massvis med kanaler på nervcellens yta. När den elektriska nervimpulsen når slutet av nervcellens axon så frisläpps signalmolekyler i vad som kallar synapsen (omkopplingsstället), som aktiverar nästa nervcell.
Myelin är ett slags skyddande fettlager som isolerar den elektriska signalen i axonen. Man kan säga att det liknar lite det skyddslager som sitter runt många av våra kablar och sladdar.
Det är massvis av nervcellsutskott, axoner, i en bunt som tillsammans bildar vad man normalt kallar nerver. Nerverna kan liknas vid motorvägar som förgrenar sig i småvägar när man närmar sig målet (t.ex. ett organ i kroppen) . Dendriter är mindre utskott som sitter kring nervcellens cellkropp och som via synapser tar emot signaler från andra nervers utskott och som sedan kan skickas vidare.